Hva er en god vintersko?

sko
sko

Når minusgradene kryper nedover og snøen legger seg, kjenner man fort om man har godt nok vinterfottøy på beina. Men hva er en god vintersko?

Grændsenz Skotøimagazin hjelper deg.

Her er tre ting du bør tenke på når du skal kjøpe vintersko til deg selv eller barna.

  • Yttermateriale og membran
  • Isolering og fôr
  • Yttersålen

Yttermateriale og membran

En god vintersko har gjerne et yttermateriale i robust skinn, eller en form for tekstil med vannavvisende eller vanntett membran, slik som for eksempel GoreTex eller SympaTex. En membran er et materiale som ligger mellom fôret og overmaterialet. Membranens oppgave er å slippe ut fuktighet som dannes inne i skoen, og hindre at vann utenfra kommer inn i skoen.

Det er viktig å impregnere vintersko regelmessig, og rengjøre dem ved behov. Impregnering brukes for å hindre at overmaterialet blir mettet med vann. Skjer det vil vann sive inn i, uansett om skoen har en vannavvisende eller en vanntett membran. Det er lurt å rengjøre vinterskoene for smuss og skitt både innvendig og utvendig. Dette for å sikre at små partikler ikke sliter hull i membranen som ligger mellom foret og overmaterialet. Husk at impregnering av overmaterialet også hjelper til med å holde smuss ute fra oversiden.

Isolering og fôr

Vintersko skal være varmtfôret. De varmeste vinterskoene er gjerne fôret med lammeull, en ullblanding eller fleece. Noen vintersko er uten ullsåle, så vi anbefaler å legge til, eller bytte ut (om mulig) med en såle i ull på de kaldeste dagene, da dette gjør skoen varmere og sikrer at fukt absorberes bedre.

Mange bruker en tykkere sokk i skoene om vinteren. Derfor er det viktig at det er nok plass til foten i vinterskoene, da luft isolerer mens for liten plass i skoen vil føre til kalde føtter. Skal du ha tykker sokker i skoene, noe som spesielt gjelder for barn, anbefaler vi sokker i ull med syntetfiber.

Yttersåle

Det er først og fremst materialet yttersålen er laget av som avgjør om skoen har et godt grep på glatt føre, ikke mønsteret under. Yttersåler laget i en litt "seig" gummiblanding, gir best grep på vekslende underlag.

Forutsatt at yttersålen er av gummi og at gummiblandingen ikke er for hard, vil et grovere mønster gi bedre gripeevne enn et finere mønster. Gummi er et naturlig materiale som ikke blir hardt i møte med kaldt underlag, i motsetning til plast som er et syntetisk materiale og som blir hardt når temperaturene kryper nedover. En hard yttersåle betyr derfor glattere sko - selv om mønsteret er grovt.

sko
Fra venstre: Panama Jack Glasgow Igloo til herre kr. 2299 // Ugg Adirondack til dame kr. 2799 // IN2 DryTec vinterstøvler til barn kr. 999 // Ponny SympaTex vinterstøvel til barn kr. 999.
sko og brodder

Brodder

Til slutt vil vi spesifisere at brodder er det aller beste du kan bruke på glattisen. Det finnes nå noen vintersko med med innebygde brodder, hvor du kan velge om du vil ha broddesiden ut eller inn – veldig praktisk og lettvint. Ellers får du også kjøpt brodder av ulike slag som man kan feste på skoene; noen dekker hele sålen, noen kun hælen og andre kun fremfoten.