Skoene barna trenger for høst og vinter

Barn med støvler

En barnefot vokser fort og har ulike behov basert på norske årstider. Grændsens Skotøimagazin har et bredt utvalg til våre barn.

De fleste barn har en aktiv hverdag og vil ha behov for sko til en rekke forskjellige anledninger, som f.eks. joggesko, gummistøvler og innesko. Det kan også være lurt å investere i et par gode overgangssko i overgangen fra vinter/vår og fra sommer/høst. Overgangssko har gjerne både vannavstøtende egenskaper og litt polstring men er ikke like tykke og varme som vintersko, eller tynne som sommersko.

For høsten anbefaler Grændsens Skotøimagazin følgende overgangssko:

 • - Overgangssko med Tex-membran
 • - Gummistøvel
 • - Termostøvel

For vinteren anbefaler Grændsens Skotøimagazin følgende sko:

 • Vintersko
 • Innesko

Nedenfor kan du lese mer om de forskjellige skotypene. Trenger du hjelp til å finne riktige sko til ditt barn, dra innom Grændsens Skotøimagazin, så hjelper de deg gjerne.

Barn med støvler
Overgangssko er sko som brukes når sesongen skifter fra vinter til sommer (vår) og fra sommer til vinter (høst). Sesongskifter byr ofte på regn og kulde om morgenen, men også varme på dag og kveld
Barn med støvler
Gummistøvler skal være vanntette og enkle å ta på og av. Det er viktig at de sitter godt og ikke glir av når barnet løper, leker og hopper i sølepytter.
Barn med støvler
Vintersko til barn må være godt isolert slik at føttene holder seg varme. De bør ha en vanntett og pustende membran som sikrer tørre føtter, samt en yttersåle med god gripeevne på glatt underlag.

Overgangssko med Tex-membran

Overgangssko med en vanntett eller vannavstøtende membran har gjerne et litt mer robust materiale enn sommersko, men er ikke så varme som vintersko.

 • Har en tykkere yttersåle som er mer robust og isolerer bedre mot kulde fra bakken. Den er også ofte i seig gummi for bedre feste.
 • For aktive barn anbefaler vi sko som er forsterket på skotuppen og i hælen, da disse områdene utsettes for mye slitasje.
 • Det er viktig at en overgangssko har en membran som sørger for at skoene puster samtidig som vann holdes ute.

Gummistøvler

 • I gummistøvler er ullsokker ofte ikke nok på de kaldeste dagene. På kalde dager bør barnet ha plass til en ullsåle i gummistøvelen som isolerer og absorberer fuktighet. Ullsåler vil ofte også gi bedre passform.
 • Vanlige gummistøvler er vanntette, men ikke pustende. Det er derfor viktig med gode ullsokker med syntétfibre som absorberer fuktighet. Strømpebukser og sokker i bomull blir fuktige og kalde ved aktiv bruk, og er derfor ikke tilstrekkelig på kalde dager. Barnet bør skifte til andre sko når det ikke lenger er nødvendig med gummistøvler.
 • Gode gummistøvler har en yttersåle som ikke er for glatt, men har god gripeevne på fuktig og sølete underlag. De er enkle å ta på, men sitter godt slik at de ikke glir av under lek.

Termostøvler

I Grændsens Skotøimagazin har vi to typer termostøvler: Neopren termostøvler og Slusher (PU støvel). Neopren Termostøvel skal være vanntett samt holde godt på varmen. I tillegg skal den være enkel å ta av og på, gi god støtte og sitte godt på foten.

 • Neopren er et «dykkerdrakt» stoff som holder støvelen varm selv om det skulle komme vann inn over skaftet. Støvelen har gummi på yttersiden i foten og skaftet, og er med dette 100 % vanntett så langt opp på skaftet som gummien dekker.
 • En neopren termostøvel er myk i skaftet og yttersålen i gummi. Den sitter derfor godt på underlaget. Neopren materialet gjør at støvelen oppleves lett, tøyelig og fleksibel ved aktiv bruk.
 • Neopren-materialet ventilerer og isolerer godt, og støvelen er derfor varmere enn en vanlig gummistøvel. Neopren termostøvler kan brukes ned mot -4 til -5 grader og er det supert valg i våt snø og slaps.

Slusher er vanntett samt holder godt på varmen. Den er enkel å ta av og på, gir god støtte og sitter godt på foten. Slusher er laget i et slitesterkt og fleksibelt syntetisk skummateriale som inneholder mini-luftbobler. Slusher isolerer derfor godt og er lettere enn en vanlig gummistøvel. Slusher er også en Termostøvel fordi den isolerer bedre enn en gummistøvel.

 • PU-støvler er 100% vanntett fra tå til skaft. Yttersålen - også laget i PU-materiale, sitter godt på underlaget.
 • PU-støvler kan brukes ned mot -4 til -5 grader og er det supert valg i våt snø og slaps.

Vintersko

Det er flere ting å ta hensyn til når du skal kjøpe vintersko til barnet. De tre viktigste stikkordene er isolering, membran og sklisikker såle. Hvilke sokker som blir brukt er også avgjørende i forhold til hvor varme føttene til barnet er.

Isolering

Det aller viktigste med vintersko er å sikre at barnet ikke blir kald på beina. Da er det viktig at både overmaterialet, fôret og sålen har gode isolerende egenskaper.

Det er viktig at det er nok plass til foten i vinterstøvelen. Beregn gjerne 1,7 cm vokserom. Husk at tykke sokker eller løse ullsåler reduserer plassen i høyden. Luft isolerer og for liten plass i skoen vil føre til kalde føtter.

 • Til barn er det viktig at overmaterialet på vinterskoene puster. Derfor bør man velge vintersko i skinn eller robust nylon. Skoen bør ha en vanntett membran og overflatematerialet bør være behandlet slik at materialet er vannavstøtende.
 • Foret bør være i ull eller fleece. Dette både isolerer og puster godt. Foreldrene bør velge en størrelse som sikrer plass til en ekstra sokk i ull med syntetfibre, og/eller en ull-innleggsåle om det skulle bli nødvendig. Ofte kan det å erstatte sålen i skoen med en innleggsåle i ull, gjøre skoen varmere og sikrer at fukt absorberes bedre.
 • Husk at tykkere yttersåler isolerer bedre mot kulde enn tynnere yttersåler. Merk at i noen vinterstøvler er det lagt inn kork og aluminium i yttersålen for enda bedre isolering, men da med gummi nederst mot underlaget

Membran

En membran er et materiale som ligger mellom foret og overmaterialet. Membranens oppgave er å slippe ut fuktighet som dannes inne i skoen som følge av aktiv bruk, og hindre at vann utenfra kommer inn i skoen.

 • Vi skiller mellom vanntette og vannavstøtende membraner. Uansett type membran er det viktig å impregnere vinterskoen for å hindre at overmaterialet blir mettet av vann. Skjer det vil vann sive inn i skoen fra siden på vannavstøtende membraner, eller over skaftet på vanntette membraner. Er overmaterialet mettet av vann, vil skoen oppleves både tung og kald.
 • Det er lurt å rengjøre vinterskoene for smuss, sand og skitt både innvendig og utvendig. Dette for å sikre at små partikler ikke sliter hull i membranen som ligger mellom foret og overmaterialet. Husk at impregnering av overmaterialet også hjelper til med å holde smuss ute fra oversiden.
 • Det er viktig at vinterstøvler ikke er for tunge og at barnet har riktige sokker på. For tunge vinterstøvler eller for varme sokker, gjør at barnet svetter mer på beina og at fuktighet kan samles inne i støvelen.
Tøfler
Barn med sko
Lite barn som sitter med sandaler

Innesko

Tøfler

Med tanke på hvor mye barna faktisk bruker tøfler, er det ingen tvil om at kvalitet i tøfler er viktig for små føtter. Det viktigste med tøfler er at de er laget av et materiale som puster godt og at tøflene passer fotens lengde og bredde.

Tøfler til bruk på vår og høst bør være mindre varme enn tøfler til bruk på vinteren. Stofftøfler i lette materialer er da å foretrekke fremfor skinntøfler med ullfor. Om man bør velge en tøffel med såle i stoff/skinn eller gummi, avhenger av bruken. Er det for eksempel ofte vått der barna skifter til tøfler, bør man velge en tøffel med en såle som ikke trekker inn vann.

Sandaler

Mange foreldre velger å kjøpe sandaler til innebruk. Dette er et godt valg for aktive barn som fort blir varme på føttene. I tillegg kan sandalen brukes ute når det blir varmt nok i været.

Sandaler kan være fine innesko forutsatt at de har en sklisikker såle og gir god støtte til ankel og hæl. På kalde dager kan sandaler bli kalde også innendørs og sandalen må da ha plass til et par varme sokker.

Skal sandalene brukes til lek kan det være lurt å vurdere sandaler med tåkappe til de aller minste. Det beskytter tærne. Åpen front er perfekt til bruk som ikke involverer lek, og til litt større barn.

En sandal i skinn puster bedre enn en sandal i tekstil.

Sandaler med borrelås er enkele ta på/av og passformen kan raskt tilpasses foten. Til de minste barna er det viktig at hælkappen er stiv. Det gjør sandalen like stabil som en sko.

Yttersåle i gummi gir best feste på våte og tørre underlag. Husk at for store sandaler kan fort bli snublefeller. Vær derfor ekstra nøye når du måler fotlengde. Start gjerne med en skostørrelse som er 1 cm lenger enn foten - ikke 1,5 cm lengre.

Joggesko

Joggesko kan være fine innesko for aktive barn som trenger gode innesko med demping og som puster, men husk at det er lurt med hvit såle. Mange barnehager, skoler og idrettshaller har forbud mot bruk av joggesko med svart såle da dette setter merker på gulvet.

 • En joggesko som skal brukes inne må være lett og luftig.
 • Det er en fordel med tynnere såler i joggesko for innebruk.
 • Mange lærere/barnehageansatte foretrekker at barna har innesko med borrelås.

Har du spørsmål om barnesko? Ta turen innom Grændsens Skotøimagazin, så hjelper de deg med hva enn det måtte være.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00