Slik løper du trygt ute om vinteren

Ansatt hos Løplabbet
Amadou hos Löplabbet løper gjerne ute hele året uansett vær, for å holde løpeformen ved like.
Bilde av  undersiden av løpesko med pigger
Löplabbet har kompetansen og utvalget for alle løpeentusiaster.

Flere og flere løper ute hele året, enten det er en frisk morgentur, kveldstur eller til og fra jobb for de som har mulighet til det.

Det er ingen tvil om at mange velger å løpe i frisk luft også på vinteren. Det kan dog være litt mer krevende og ikke alltid like moro på grunn av været og temperaturen, men hvis du klarer å holde på de gode treningsrutinene, justere litt på treningen, klærne og løpestilen, kan vinterløping være en fantastisk opplevelse som gir deg et ordentlig energikick!


- Fordelen med å løpe om vinteren er at du får opprettholdt den samme gode fysikken og løpemuskulaturen som du besitter hvis du løper gjennom sommerhalvåret. Og så blir det ikke like tungt å komme i gang på våren igjen, forteller Amadou hos Löplabbet på Strømmen Storsenter og legger til:

- Tredemølle er også helt supert, men du får ikke brukt muskulaturen på samme måte som du gjør ute. Er du en av dem som synes at tredemølle fort kan bli litt ensformig gjennom en lang vinter, burde du lukte litt på muligheten for å komme deg ut i stedet, for å holde motivasjonen din oppe.

Bilde av mann som viser løpesko med pigger
Invester i piggede joggesko eller få skoene dine pigget slik at du får bedre feste til underlaget. Sistnevnte kan våre eksperter hjelpe deg med, eller du kan gjøre det selv.
Bilde av brodder
Bilde av hånd med spesialhanske for løping
Brodder er et godt alternativ til piggsko, og hansker med vindstopper holder hendene varme og tørre.

Godt grep

Skal du bli en vinterløper, er det tre viktige ting å ta hensyn til.

Godt grep mot underlaget er regel nummer én. - Sørg for å ha godt feste til underlaget, slik at du får en tryggere og smidigere løpetur, forklarer Amadou. Han anbefaler at du kjøper piggede joggesko eller får skoene dine pigget. Du kan også kjøpe et gjør-det-selv-sett med pigger, eller løpe med brodder.

- Mange kommer hit med enten godt brukte eller nye joggesko og får dem pigget av oss, men du kan også kjøpe et sett med pigger her og pigge skoene selv. Da er det gjerne seks pigger foran og fire pigger bak og de fungerer på de fleste mengdetreningssko med gode såler, forteller Amadou og fortsetter:

- Går du helhjertet inn for vinterløping, kan det likevel være en fordel å gå for det beste alternativet, som er ferdigpiggede løpesko. Da er skoene designet for vinterløping, med pigger, vindstopper og vannavvisende materiale for å holde føttene varme i kulden. For selv om du løper kan du fort bli kald eller oppleve kald vind på føttene.

Mann som viser frem bekledning for løping og trening
Riktig bekledning er viktig for at du skal klare å holde riktig temperatur når du trener ute.
Bilde av løpesko med pigger
Tilpass farten! Selv med piggede sko er underlaget mindre trygt om vinteren enn om sommeren.
løpeutstyr fra Løplabbet
Husk refleks!

Tilpass farten

Regel nummer to er at du bør holde lavere fart enn hva du normalt ville gjort på sommeren.

- Dette fordi du løper på et mindre trygt underlag på vinteren enn sommeren, og fordi du løper i kaldere temperaturer. Løper du veldig fort trekker du mye kald luft ned i lungene på veldig kort tid, noe som gjerne er ubehagelig og som kan gi plager for astmatikere, forklarer Amadou.

Dessuten, piggsko eller ei; det vil sjelden være et like godt feste på vinteren som på sommeren.

– Du vet aldri hva slags underlag du møter på, det kan være alt fra is til sørpe og løssnø, og hvis du i tillegg spenner deg en del når du løper kan du lettere gli og kanskje oppleve en strekk her og der. Vi anbefaler derfor alltid å løpe litt roligere på vinterstid enn om sommeren, sier butikklederen på Strømmen Storsenter.

Kle deg for vinterløping

Den tredje regelen er at du bør kle deg smart - og bruke refleks!

– En god regel er å ha flere tynne lag, noe som gir luft mellom plaggene. Tørr luft er den beste isolasjonen som finnes.

- På dager med et par minusgrader ville jeg anbefalt å gå for en langermet ullgenser og en tynn ytterjakke eller løpejakke med vindstopper. En hals er dessuten viktig for å beskytte halsen, deretter lue og hansker. På beina holder det gjerne med en tights eller løpebukse med vindstopper, for beina jobber mest og skaper mye varme på egenhånd. Det er derfor viktigere å holde overkroppen varm. Et par tynne ullsokker i joggeskoene og piggsko med vindstopper er et perfekt skovalg om det er litt glatt og en del snø ute. Da holder du vinden ute og sørger for en god temperatur på føttene, sier Amadou

Hans siste råd er kanskje hans aller viktigste.

-Bruk refleks, uansett om det er mørkt eller lyst! Det er viktig å være synlig og det er lett å tenke at man blir sett, selv om man ikke blir det.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 21:00