Slik velger proffene riktig ski
Står nye ski på ønskelista til noen du er glad i? Sjekk hva ekspertene sier om hva du bør gjøre – og absolutt ikke gjøre.
Her på Strømmen er vi heldige, som har kort vei både til løyper og bakker når vinteren endelig kommer vår vei. Det gjør ski og snowboard til svært populære julegaver. Men hva må man egentlig tenke på, når man kjøper utstyr til andre?
Ønske vs. behov
– De aller fleste vil ha en god, men rimelig skipakke. En typisk familie går kanskje på ski noen ganger i året, og da skjønner jeg godt at de ikke vil legge inn halve månedslønna på utstyr. Du kommer langt for 4.000 kroner – det viktigste er at du får god hjelp til å velge rett.
Det sier Maren Skyrud, som er skiekspert hos XXL på Strømmen Storsenter. Selv kommer hun fra en aktiv skifamilie, og har smøring i blodet. Men det er langt fra majoriteten av kundene.
– En vanlig kunde hos oss nå før jul, er besteforeldrene som håper at et par ski skal få barnebarna til å titte litt opp fra skjermen. De har kanskje ikke gått på ski selv, på mange år, og vet lite om hva de trenger.
Hvilke råd gir du dem?
– Det viktigste å huske på når man skal kjøpe ski, er at du må kjenne den du handler til, godt. Det vil si, at du må ha de vitale målene deres, høyde, vekt og lengde på fot, og du må vite litt om hvor mye de går, og hvor erfarne de er. Det betyr i praksis at når du skal kjøpe langrennski til noen, bør du ta dem med i butikken. Ellers blir det et skudd i blinde. Hvis det skal være en overraskelse, kan du kjøpe et gavekort, så hjelper vi dere i romjulen eller på nyåret, foreslår Maren.
Felleski
– De fleste vil ha felleski, og da er det helt avgjørende at vi ikke bare kjenner høyden, men også vekten på den som skal bruke skien. La oss si at vi får inn ti par ski i samme lengde, med det samme vektspennet, fra 50 til 70 kilo. Da er hvert av de parene forskjellige, med intervaller på ca. fem kilo, forklarer hun.
– Det er den integrerte fellen under midten av skien som gir grep i oppoverbakker og glid på flatere terreng. For at denne skal fungere optimalt, må du klare å få fellen ned i snøen. Det vil si at stivheten i skiene må tilpasses vekten til brukeren. Hvis skiene er for myke i forhold til vekten din, vil fellen være i snøen hele tiden og ødelegge gliden. Er skiene for stive, får du elendig grep fordi fellen ikke får nok kontakt med snøen. Så enkelt, og så vanskelig er det, sier Maren.
Alpint
Er det alpinski som står på ønskelista, er saken en litt annen. Der er det nemlig sko og bindinger det hele står og faller på.
– Dette sier jeg ikke for å få kundene tilbake neste år, men fordi det er utrolig viktig: IKKE kjøp for store sko, i håp om at de varer i flere sesonger. Alpinstøvler skal sitte akkurat, og de skal være både trange og vonde når du tar dem på. Man skal vokse ut av skoene, ikke inn i dem, sier Asbjørn Woll.
Som en av Anton Sports skieksperter, bruker han mye tid i bakken med nye produkter.
– For å kunne gi den beste hjelpen, må vi vite alt om både ski og utstyr. I tillegg må vi kjenne kunden. Akkurat som i langrenn, er det viktig at utstyret tilpasses den som skal bruke det, både for komfortens og sikkerhetens skyld.
Støvler som sitter
– Når vi stiller inn bindingen, er det helt nødvendig at vi vet hvem vi tilpasser skien til. Støvlene må sitte som støpt, for å sikre presis styring av skiene. Riktig passform er avgjørende både for kontroll, kraftoverføring og komfort. I tillegg er det sånn at stivere støvler gir bedre respons og kontroll for avanserte kjørere, mens mykere støvler gir mer komfort og tilgivelse for nybegynnere.
– Skal du handle til noen du kjenner godt, kan du gjerne få hjelp til å finne det riktige paret med ski. Da ser vi mest på om de skal brukes i anlegg, i park eller i skogen, eller litt av alt, sier Asbjørn.
– Men når skoene skal kjøpes, og bindingene skal stilles inn, da må den heldige få være med. Vi gleder oss til å hjelpe dere!
Ulik bruk
Det samme gjelder om det er snowboard som står på ønskelista.
– Når man først skal legge litt penger i en gave, så bør er det tullete å ikke gjøre det skikkelig. Med feil utstyr får man kramper i beina, tryner unødvendig mye og føler null mestring. Det er derfor det er så vanskelig å lære brett på lånt eller leid utstyr – fordi alt handler om individuell tilpasning.
Olav Magnussen har stått på snowboard i 25 år, og driver Session på Strømmen Storsenter. Som faghandler er han opptatt av å gi kundene den hjelpen de ikke vet at de trenger.
– De fleste som kommer hit vet lite om hva de er ute etter, eller hva som skal til for at brett skal være gøy. De har med seg ungdommen sin, som kanskje har kjørt et par ganger, og som har sett noe de synes er kult. Da må vi kartlegge behov, sier han.
– Vil du kjøre freeride og pudder, bør brettet være lenger enn om man skal bruke det mest til park og freestyle. Et mykt brett er lettere å manøvrere, og passer godt for en nybegynner og de som skal kjøre i park. Stivere brett gir mer respons og stabilitet i høyere hastighet. De egner seg for erfarne kjørere, og de som kjører off-piste. Både kjørestil, ferdighetsnivå og kroppsbygning har med andre ord mye å si for valget, forklarer Olav.
Han foreslår å legge noen gode briller og en skikkelig hjelm under juletreet, og heller ta med mottakeren i butikken for å velge resten.
– Og ikke glem ryggskinne. I learned that the hard way.