Trend: Vårmote 2021

moteklær
Lekre pastellfarger, blomsterprint og myke strikkeplagg lyser opp vårgarderoben. Hos Companys på Strømmen Storsenter begynner butikken allerede å fylles opp med vårlige nyheter
moteklær
Kjole i blomsterprint fra Soaked in Luxury/Companys, kr 900,-(Foto: Produsent)//Message: Kjole i blomsterprint fra MbyM/Message (kr 1100,-) i kombinasjon med myk cardigan fra Mantanna/Message(Foto: Produsent)// Strikkegenser med grønne striper fra Floyd, kommer i flere farger, kr 699,-(Foto: Produsent

Butikkene fylles opp med mye deilig vårmote. Her er en liten sniktitt på hvilke trender, farger og plagg som kommer til å prege denne våren og sommeren.

Vi har fått hjelp av butikksjef hos Companys på Strømmen Storsenter, Josefine Amanda Tjelland (28), til å fortelle hva vi kan forvente i tiden fremover. Romantiske detaljer, lyse pasteller og sterke fargeklatter.

-Det er en ganske romantisk og yndig stil over mye av det som kommer i butikkene i månedene fremover. Det betyr blant annet friske og deilige pastellfarger som lavendel, lyserosa og ikke minst lysegult, forteller Josefine hos Companys på Strømmen Storsenter.

I kontrast til de sarte fargene, vil det også komme en del spreke innspill som frisker ekstra godt opp. Knallorange, knallrosa og en nydelig, intens himmelblå er dominerende for de som vil ha mer farger i vårgarderoben. Pastellene og knallfargene kan kombineres med en annen tydelig trend, nemlig søte blomsterprint.

-Et eksempel kan være en småblomstret kjole, ikke for kort, med en herlig pastellfarget strikkegenser over. Det fremhever skjørtet på kjolen og er en fin måte å få brukt kjolen, selv om det fremdeles er litt kaldt ute, foreslår Josefine og fortsetter:

-I tillegg er vårens grønnfarge skikkelig «fresh» og fin og ikke så dempet som den har vært i det siste. Grønt er nesten like fint å kombinere med andre farger som sort, og nå på våren er det jo fint å bytte ut litt av det sorte. Grønn er i tillegg en farge de fleste kler godt som også er lett kombinere med andre farger, forteller Josefine.

Gjenbruk og bærekraftig design

Kundene har også et stadig økende «grønt» fokus når de skal kjøpe klær. Og når plaggene skal produseres for å vare lenger, blir miljøaspektet også en prioritet hos designere og klesprodusenter. Gjenbruk, ombruk og bærekraft er allerede viktige begreper for klesbransjen.

-Denne trenden har vært tydeligst ved de store internasjonale motemessene, som den vi pleier å besøke i København, men vi ser det også i økende grad i vår egen butikk. Flere av merkene vi fører har som mål at minst 70% av kolleksjonene skal være resirkulerbare innen få år.

Og det er bare begynnelsen

-Dette kommer bare til å bli enda viktigere fremover. I tillegg til å lage plagg av resirkulerte materialer er mange designere og merker opptatt av å skape enkle snitt som kan inngå i en tidløs og klassisk garderobe. Økt salg av plagg med lang levetid og mer fokus på individuell stil er tegn på at kundene blir mer miljøbevisste og bytter ut mindre av garderoben for hver sesong, ifølge Josefine.

Kjoler til alle anledninger

Varmere vær betyr færre plagg og da kommer kjolen frem igjen. De anvendelige skjortekjolene var veldig populære i fjor og det fortsetter også i vår. I tillegg kommer en videreutvikling av denne, nemlig poplinkjolen. Poplinkjolen har mer feminine puffermer og gjerne a-fasong på skjørtet. Sammen med skjortekjolene er det kulehverdagsplagg som kommer til å bli veldig populært i månedene fremover.

-Jeg vil faktisk si kjole er et perfekt plagg denne våren, da du lett kan kombinere det med en fresh og deilig ullgenser, tykke strømper og boots. Og når våren er på det varmeste er det bare legger og sneakers som gjelder.

-Selv er jeg et skikkelig kjolemenneske og går gjerne med kjole hver dag gjennom hele våren og sommeren. Denne sesongen skal skjørtelengden gå til kneet, noe som både er kledelig og ekstra anvendelig. Det betyr at du lett kan bruke sammen antrekk rett fra jobb til middag med venner om kvelden, tipser Josefine

moteklær
Floyd: Olivengrønn skjortekjole fra Floyd, kommer i flere farger, kr 999//Companys: Lyseblå poplinkjole fra Part Two/Companys, kr 1400,-(Foto: Produsent).