Trend: Vårmote 2021

moteklær
Lekre pastellfarger, blomsterprint og myke strikkeplagg lyser opp vårgarderoben. Hos Companys på Strømmen Storsenter begynner butikken allerede å fylles opp med vårlige nyheter
moteklær
Kjole i blomsterprint fra Soaked in Luxury/Companys, kr 900,-(Foto: Produsent)//Message: Kjole i blomsterprint fra MbyM/Message (kr 1100,-) i kombinasjon med myk cardigan fra Mantanna/Message(Foto: Produsent)// Strikkegenser med grønne striper fra Floyd, kommer i flere farger, kr 699,-(Foto: Produsent

Butikkene fylles opp med mye deilig vårmote. Her er en liten sniktitt på hvilke trender, farger og plagg som kommer til å prege denne våren og sommeren.

Vi har fått hjelp av butikksjef hos Companys på Strømmen Storsenter, Josefine Amanda Tjelland (28), til å fortelle hva vi kan forvente i tiden fremover. Romantiske detaljer, lyse pasteller og sterke fargeklatter.

-Det er en ganske romantisk og yndig stil over mye av det som kommer i butikkene i månedene fremover. Det betyr blant annet friske og deilige pastellfarger som lavendel, lyserosa og ikke minst lysegult, forteller Josefine hos Companys på Strømmen Storsenter.

I kontrast til de sarte fargene, vil det også komme en del spreke innspill som frisker ekstra godt opp. Knallorange, knallrosa og en nydelig, intens himmelblå er dominerende for de som vil ha mer farger i vårgarderoben. Pastellene og knallfargene kan kombineres med en annen tydelig trend, nemlig søte blomsterprint.

-Et eksempel kan være en småblomstret kjole, ikke for kort, med en herlig pastellfarget strikkegenser over. Det fremhever skjørtet på kjolen og er en fin måte å få brukt kjolen, selv om det fremdeles er litt kaldt ute, foreslår Josefine og fortsetter:

-I tillegg er vårens grønnfarge skikkelig «fresh» og fin og ikke så dempet som den har vært i det siste. Grønt er nesten like fint å kombinere med andre farger som sort, og nå på våren er det jo fint å bytte ut litt av det sorte. Grønn er i tillegg en farge de fleste kler godt som også er lett kombinere med andre farger, forteller Josefine.

Gjenbruk og bærekraftig design

Kundene har også et stadig økende «grønt» fokus når de skal kjøpe klær. Og når plaggene skal produseres for å vare lenger, blir miljøaspektet også en prioritet hos designere og klesprodusenter. Gjenbruk, ombruk og bærekraft er allerede viktige begreper for klesbransjen.

-Denne trenden har vært tydeligst ved de store internasjonale motemessene, som den vi pleier å besøke i København, men vi ser det også i økende grad i vår egen butikk. Flere av merkene vi fører har som mål at minst 70% av kolleksjonene skal være resirkulerbare innen få år.

Og det er bare begynnelsen

-Dette kommer bare til å bli enda viktigere fremover. I tillegg til å lage plagg av resirkulerte materialer er mange designere og merker opptatt av å skape enkle snitt som kan inngå i en tidløs og klassisk garderobe. Økt salg av plagg med lang levetid og mer fokus på individuell stil er tegn på at kundene blir mer miljøbevisste og bytter ut mindre av garderoben for hver sesong, ifølge Josefine.

Kjoler til alle anledninger

Varmere vær betyr færre plagg og da kommer kjolen frem igjen. De anvendelige skjortekjolene var veldig populære i fjor og det fortsetter også i vår. I tillegg kommer en videreutvikling av denne, nemlig poplinkjolen. Poplinkjolen har mer feminine puffermer og gjerne a-fasong på skjørtet. Sammen med skjortekjolene er det kulehverdagsplagg som kommer til å bli veldig populært i månedene fremover.

-Jeg vil faktisk si kjole er et perfekt plagg denne våren, da du lett kan kombinere det med en fresh og deilig ullgenser, tykke strømper og boots. Og når våren er på det varmeste er det bare legger og sneakers som gjelder.

-Selv er jeg et skikkelig kjolemenneske og går gjerne med kjole hver dag gjennom hele våren og sommeren. Denne sesongen skal skjørtelengden gå til kneet, noe som både er kledelig og ekstra anvendelig. Det betyr at du lett kan bruke sammen antrekk rett fra jobb til middag med venner om kvelden, tipser Josefine

moteklær
Floyd: Olivengrønn skjortekjole fra Floyd, kommer i flere farger, kr 999//Companys: Lyseblå poplinkjole fra Part Two/Companys, kr 1400,-(Foto: Produsent).
moteklær
Companys::Lys joggedress fra SamsøeSamsøe/Companys, kr 999,-pr. del (Foto:Produsent)//Message: Behagelige kvalitetsjeans fra Global Funk/Message, kr 800,-(Foto:Produsent)//Companys: Collegekjole fra Part Two/Companys, kommer I flere farger, kr 1000,-(Foto: Companys).
moteklær
Companys: Bluse fra Part Two/Companys, hvit, kr 1100,-(Foto: Companys)//Floyd: Strikkevest over skjorte,fra Floyd, kr 499,-(Foto: Produsent)//Message: Poplinskjorte fra MbyM/Message, kr 750,-(Foto: Produsent)
moteklær
Companys: Vest fra Part Two/Companys, kommer også i sort, kr 1299,-(Foto :Produsent)//Message: Vest fra MbyM/Message, kr 900,-(Foto: Produsent)

Komfortabel hverdag

Det er ikke til å stikke under en stol at pandemien har hatt en sterk påvirkning med tanke på hvordan hverdagsgarderoben ser ut. Trenden med myke og behagelige «koseklær», treningstights og store hettegensere vil i følge butikksjefen hos Companys på Strømmen Storsenter være med oss en stund til.

-Vanligvis selger vi mye blazere, buksedresser og drakter i butikken vår. Med pandemien ble det mindre behov for det, samtidig som «koseplagg» ble noe alle fikk et bevisst forhold til.

-I Companys har vi alltid fokusert ekstra mye på å ha et stort utvalg av kvalitetsbukser med god passform, som er behagelige å gå med i alle situasjoner. Nå inkluderer det også jerseybukser og collegedresser av god kvalitet, innrømmer Josefine.

Også her er kjolen representert. En super komfortabel og herlig kjole som Josefine mener mange kommer til å bli forelsket i, er collegekjolen.

-En kjole med løs og ledig passform i supermykt stoff, er noe som passer til de fleste kroppsformer. Puffermer gir et feminint snitt som også gjør den litt mer spesiell, selv om det fremdeles er en veldig avslappet kjole. Dette må være det ultimate hjemmekontorantrekket denne våren.

Hverdagspyntet med bluse

Bluser og skjorter er også veldig hjemmekontorvennlig. Dersom joggebuksen kombineres med en søt og yndig bluse, får man umiddelbart følelsen av å være litt pyntet samtidig som man er komfortabel. Blusene som kommer i butikkene nå til våren er gjerne i tynt stoff av litt eksklusiv kvalitet, med fine knappedetaljer eller sløyfer.

-Siden vi sitter så mye hjemme, blir det viktigere å pynte seg for seg selv. Det er utrolig hvor mye positivitet og ekstra energi man kan få bare ved ta på noe fint, enten man er alene eller sitter foran et webkamera, mener Josefine.

Lekker og praktisk vest

Høsten og vinterens favorittplagg, vesten, vil fortsatt være aktuell. Vårens ullvest er tynnere og i finere strikk som passer godt over gensere, skjorter og bluser. I tillegg gjør vatterte yttervester et comeback.

-Dette er et lekkert, lett og praktisk plagg som vi kommer til å se mye av denne våren. Den kan brukes under vårjakken eller utenpå en lett frakk og den vatterte kvaliteten isolerer samtidig som den gir fasong. Disse vestene er også supre å ta med i sommergarderoben, til kjølige, norske sommerkvelder, avslutter Josefine.