Varm kleskode for kalde dager

Dame i snø
Varm fra topp til tå! Dette er skoen du kommer til å elske i vinter. Myk støvlett med komfortsone helt ned til 30 minusgrader. Butikk: Høyer, lue FWSS før 999,- jakke Scandinavian edition før 6.999,- begge på 30% på januarsalget // Skoringen, Pajar korte damestøvletter, 2.199,-
Ullundertøy
Lag på lag er lurt! Innerst mot kroppen bør du ha plagg som puster og transporterer fuktighet, forteller Live hos Anton Sport. Nå finner du masse fresht ullundertøy på salget – kjøp fire for prisen av tre. Butikk: Anton Sport, ullsett fra Devold. Longs før 999,-, overdel før 1.099,-, begge deler på salg.

Det nye året starter med sprengkulde. Slik bør du kle deg for å holde varmen når gradestokken viser isende blått.

– Det lureste du kan gjøre når du skal være ute i mange minusgrader, er å kle deg lagvis. Da vil luftlommene mellom lagene fungere som isolasjon, fange opp varmen og holde på den. Slik holder du varmen inne, og kulda ute.

Det sier Live, butikkansatt hos Anton Sport på Strømmen Storsenter. Kjeden åpnet i 2023 sin største butikk noensinne her på senteret, med særlig ekspertise nettopp på vintersport og utendørs bekledning.

Auds undertøy sine tips
Ida hos Auds undertøy bruker tynn undertrøye i ull under bluser når det blir skikkelig kaldt. Genialt! Butikk: Auds undertøy, Calida trøye i silke og ull, 999,- Falke ullsokker 329,-
Dame med dunjakke
Med ull eller fleece som mellomlag, holder du varmen på de kaldeste dagene. Butikk: Anton Sport, fleece Arcteryx, 1.799,- dunjakke Fleischer Couture, før 9599,-, nå på salg til 7.499,-

Ull er gull, fordi…

– Husk at det innerste plagget bør være noe som puster og transporterer fuktighet bort fra kroppen, gjerne i ull eller bambus. Om ikke du har et skikkelig sett med ullundertøy, har vi masse fint på salg nå i januar, sier Live.

Hun minner om at det neste laget ikke må være tettsittende, men gi plass til det lille luftlaget som sørger for isolasjon og bevegelighet. Dette plagget kan også gjerne være av ull, spesielt dersom du skal være i aktivitet og risikerer å bli svett. Da er det lurt å ha på seg klær som holder på varmen selv når de blir våte.

Dunjakke
Anton Sport, fleece Arcteryx, 1.799,- dunjakke Fleischer Couture, før 9599,-, nå på salg til 7.499,-
Barneklær
Mellomlag i merinoull under vann- og vindtett dress til utelek, perfekt for bruk i barnehagen. Butikk: Name It, vinterdress 1049,95 og dress i merinoull 649,95

Svett = kald

– Prinsippet med lag på lag er jo at man kan kle av og på seg etter behov. Husk på det, dersom du skal sitte en stund i varm bil før du skal ut i kulda. Dersom du er svett før du kommer deg ut, reduserer du den faktiske isolasjonen fra klærne dine med inntil en fjerdedel, forteller Live.

Det ytterste laget er det som skal holde vind og nedbør ute. Når det blir skikkelig kaldt, er ei dunjakke eller dunkåpe det beste du kan velge på overkroppen. Dun og fjær har nemlig små luftkanaler som hindrer at kulda når inn, og holder deg varm også på de kaldeste dagene.

En god, fôret skallbukse er et must om du skal tilbringe tid utendørs. For barn som er mye ute i barnehage og friminutt, er utebukse med seler en god investering, om ikke de bruker heldress.

Herre viser jakke
Akkurat nå får vi ikke nok av dun. Flaks at mye er på salg når det er som kaldest! Butikk: Anton Sport, Bergans Magma warm down (herre) før 4.599, nå 3.499,- og Høyer, Holzweiler, før 7499,- nå -30%.
Votter
Hansker, vanter eller votter? Nå trenger du ikke å velge. Hos Anton Sport får du fire par Hestra for prisen av tre i januarkulda. Butikk: Anton Sport, Hestra army leather, 1.549,-, Liner merinoull 320,- og Sundborn skinnvott med lammeull1.099,-
Moonboots
Hvem sier at varme sko må være kjedelige? Moon Boots beviser i alle fall at de tar feil, og kommer i nesten alle regnbuens farger. Hvilken er din favoritt? Butikk: Grændsens Skotøimagazin, Moon Boots, fra 1.999,-

Varme tips

Visste du forresten at votter er lurere enn fingervanter når det er skikkelig kaldt? Rett og slett fordi votter har mindre overflate enn hansker, og dermed avgir mindre varme. Noe å huske på, det også, for å unngå neglesprett.

Et annet råd er å gå opp i størrelse når du velger vintersko. Tenk at du bør ha plass til gode sokker, gjerne i ull. Napp ut den syntetiske sålen som ofte følger med skoen, og erstatt denne med en tykkere variant. Bruk vanlige tursko når du kjører bil, og bytt til varmere vintersko når du er fremme, så unngår du å fryse på svette føtter allerede fra start.

Og du, det kan virke selvfølgelig, men er fort å glemme likevel: Ta i bruk, og snurp igjen hetta på jakka di – det er nå du trenger den mest.

Ullsåle
Når det er som kaldest er det smart å bytte ut den syntetiske sålen i skoen din med en varmere i ull. Kjøp gjerne vintersko i en størrelse større enn du vanligvis bruker, så har du plass til både såler og tykke sokker. Butikk: Skoringen, ullsåle og thermosåle fra 99,- Pajar kort vinterstøvlett 2.199,- .
Dame i balaklava
Har du ennå ikke skaffet deg en balaklava? Denne sesongen blir it-plagget et must! Sjekk forresten hundetannmønsteret på jakka, som er like kul som den er varm. Butikk: Me&My Cousin, Holzweiler balaklava, 1.499,- Jakke Perfect Moment, 6.700,-

Hold hodet varmt

– Vi mister mye varme fra hodet. Velg ei god lue som dekker ører og panne, og bruk gjerne en buff eller balaklava for å beskytte kinn og hake. Når kulda får tak rett på huden, er vi utsatt for frostskade, spesielt når vi beveger oss i litt hastighet, for eksempel på ski. Huden i ansiktet er spesielt utsatt når det er kaldt, sier apotektekniker ved Vitus Apotek på Strømmen Storsenter, Marion Syrlie.

Hun forteller at mange er flinke til å smøre de minste med kuldekrem, for eksempel i barnehagen.

– Og det er veldig bra! Barna har tynnere hud enn oss voksne, men også vår hud er mer utsatt for å bli uttørret om vinteren. Når huden mister fuktighet, slik den gjør i vinterkulda, blir den mindre elastisk og sprekker lettere opp. Heldigvis kan det forebygges med ekstra beskyttelse på de kaldeste dagene, sier hun.

hals
Butikk: Me&My Cousin, genser Julie Joesphine longsleeve, 2.199,- skjerf Holzweiler 1.599,- lue Holzweiler 999,- og hals Holzweiler 1.999,-

Krem mot kulde

– Smør utsatte områder, som nese, hake og kinn, med en klassisk kuldekrem før du går ut. Da blir kremen liggende som en beskyttende hinne over huden, som hindrer at fukten fordamper. Dersom du bruker en vanlig fuktighetskrem i stedet, er det viktig at du ikke smører deg rett før du skal ut, men lar den trekke godt inn i huden før du går ut i kulda. Slike kremer inneholder nemlig vann, som kan fryse på huden og gjøre vondt verre, forklarer Marion.

Hun anbefaler derfor å bruke en fet kuldekrem uten vann, og heller vaske denne av seg når man kommer inn, om man er redd for at kremen vil gi uren hud. Man bør også være raus med den vanlige fuktighetskremen om vinteren, spesielt etter dusj og før leggetid, og kan med fordel bytte den vanlige såpen ut med dusjolje.

– Uansett hvor godt man smører og fukter huden, vil man likevel risikere noe frostskader dersom man er lenge ute i kulda. Smør deg godt med en fet krem også når du kommer inn, og skaff deg en gjerne en beroligende salve for irritert, tørr og sprukken hud. Den kan komme godt med også på hendene, sier apotekteknikeren.

Kuldekrem
Husk at all hud som ikke er dekket til, er eksponert for frostskader i kulden. Marion hos Vitus Apotek anbefaler en fet kuldekrem på nese, kinn, hake – og gjerne også på leppene. Butikk: Vitus Apotek, Vidi care kuldekrem 159,90 og Eucerin Aquaphor salve 179,90 (akkurat nå på 40% for medlemmer i Vitus kundeklubb

Vi tar forbehold om trykkfeil, prisendringer og at enkelte varer kan være utsolgt.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo