Butikktyveri på timeplanen
Elevene på Helse- og oppvekstfag ved Strømmen videregående skole fikk et helt spesielt besøk – i samarbeid med Strømmen Storsenter.
Et møte med en tidligere rusavhengig kriminell og en erfaren sivilvekter stod på timeplanen.
Foredraget de fikk høre fortonet seg nok som noe helt annet enn en vanlig skoletime. Den sterke historien til tidligere rusavhengige Arman «Pistolmannen» Vestad stod i sentrum, før «Bysheriffen» Steinar Vadla Risa fortalte hvilke konsekvenser elevene kan oppleve om de begår kriminelle handlinger. Sistnevnte har vært storsenterets sivile vekter i en årrekke og har totalt i sin karriere pågrepet over 3000 butikktyver. I likhet med senterledelsen er han bekymret for utviklingen.
– Da jeg begynte i jobben tok vi ungdommer i alderen 16–18 år. Nå tar vi barn i alderen 13–15 år, forteller den erfarne vekteren og sikkerhetsrådgiveren.
Et samfunnsansvar som stadig blir viktigere
Besøket på Strømmen videregående skole har derfor lenge vært et ønske fra Strømmen Storsenter.
– Vi opplever ofte tyverier i senterets butikker og det er liten tvil om at dette er en påkjenning for alle involverte. Men verst rammer det den som stjeler og deres nærmeste, forteller teknisk sjef Ole Herredsvela på Strømmen Storsenter. – Vi ser at gjerningspersonene blir yngre og yngre og flere er barn. Det vi har å fortelle i dag håper vi kan bidra til forebyggende adferd blant unge. Vi ser på dette som en del av vårt samfunnsansvar, uttrykker Herredsvela.
I salen lot ikke spørsmålene vente på seg etter Arman Vestad hadde tatt elevene gjennom årene med tung rusavhengighet, hyppige fengselsbesøk og medvirkningen han skulle komme til å ha i Orderud-saken. Selv om elevene ikke var født da den beryktede drapssaken fant sted i 1999, var reaksjonene i salen til å ta og føle på da Vestad fortalte hvordan han skaffet til veie drapsvåpnene – og ble «pistolmannen». Det hele skulle starte i ungdomsårene, omtrent der elevene befinner seg nå.
Alt startet i skolegården
I dag har han familie og har startet for seg selv etter at han nylig forlot den mangeårige jobben som økonomisk rådgiver i NAV. Men fortsatt får Arman Vestad frysninger når han hører lyden av politisirener, en lyd han innleder foredraget med denne tirsdagen.
Som tre av fire søsken har han en helt normal oppvekst på 1980-tallet, men sliter med selvfølelsen, venner og tilhørighet. Det blir starten på mange dårlige valg for den unge Moldenseren – og det er her temaene møtes i foredraget til Vestad og Vadla Rise. På hver sin side av loven, i tiden da Vestad har valgt vekk lovlydighet til fordel for sin kriminelle virksomhet.
– Jeg slet med å finne min plass, men oppdaget etter hvert at penger gjorde meg spennende og interessant, forteller Vestad til salen. Men de sjenerøse lommepengene hjemmefra holdt ikke mål.
– Merkepresset var der også da jeg var ung. Hadde du ikke de fire merkene som var kule på den tiden, var du helt ute. Jeg flyttet etter hvert grensene for hva som var greit, og det gikk mange år uten at jeg skjønte hvor galt det bar. Mens min tre år yngre lillebror ble politimann, var jeg blitt en hardbarket kriminell som var kraftig rusavhengig og etter hvert gjeldsslave, forteller Vestad.
Da alt endret seg
Det hele toppet seg etter Orderud-drapet, da han skjønte at han hadde skaffet til veie drapsvåpnene som tok livet av tre mennesker. En samtale med en politimann, skulle vise seg å være starten på en endring.
– Den samtalen reddet livet mitt. Jeg var 30 og trodde aldri jeg skulle bli 40, sier Vestad til elevene. På det tidspunktet figurerte han avisene i dekningen av Orderud-saken og var et viktig vitne. Hans avsløringer satte seg i respekt i det tungt kriminelle miljøet på den tiden. Men han opplever også å få torpedo på døren hjemme hos foreldrene midt i den høytidelige julefeiringen. Han har nådd bunnen.
– Jeg ville ikke leve mer. Jeg veide 70 kg og var omtrent døden nær. At en politimann kom inn på cellen min og brydde seg, skulle vise seg å bli et vendepunkt. Det at han spurte hvordan jeg hadde det og om det var noe han kunne gjøre for meg, betydde absolutt alt.
Den viktige politiattesten
Starten på Arman Vestads kriminelle karriere kunne virke uskyldig i starten, men sikkerhetsrådgiver Vadla Risauttrykte overfor elevene hvilke konsekvenser butikktyveri og andre gjerninger kan få – helt fra ung alder av.
– Flere tenker det bare er litt «nasking», men hvert eneste butikktyveri på senteret blir politianmeldt. Det kan få konsekvenser for livet videre, enten du skal søke jobb og trenger en politiattest, eller ønsker friheten til å reise hvor du vil, som til USA, sa Vadla Risa til salen.
Han opplever at flere barn og unge uten nødvendig livserfaring ikke innser hvor alvorlig forholdene kan bli selv om de fortsatt er under 18 år. Han bekymrer seg over utviklingen av butikktyverier.
– Alle butikktyverier ved senteret anmeldes, og dette er nok tøft å innse for de som erfarer det. Vi kan oppleve at de som stjeler har stor tro på seg selv i gjerningsøyeblikket, før de senere gråter fortvilt på vekterkontoret. Først da forstår de kanskje alvoret, når det kan være for sent, sier Vadla Risa
De totalt ni klassene som fikk høre foredraget på tirsdag, stilte flere spørsmål etter endt forelesning og var særlig opptatt av familiens reaksjoner på Vestads kriminelle handlinger. Som elever ved Helse- og oppvekstfag ved skolen kjenner de også til viktigheten av en god politiattest, som kreves i flere av de relevante yrkene – også når de søker praksisplass.
– Alle er sjef i eget liv og kan ta gode eller dårlige valg. Vi må motivere til de gode valgene, uten å rekke moralsk pekefinger. De må tenke selv og vi håper Armans sterke historie i dag gjør inntrykk, forteller Vadla Risa. Også storsenterets Ole Herredsvela er godt fornøyd med gjennomføringen og håper de får anledning til å besøke flere klasser/skoler..