Dette bør du vite om felleski
Stadig flere velger felleski fremfor smøreski, noe det finnes flere gode grunner til. Hva er egentlig felleski – og når fungerer de best?
Felleski har vært ekstremt populært de siste årene og vi har kjøpt smørefrie ski som aldri før. Det finnes ingen tvil om at felleski har kommet for å bli.
En årsak til det, kan være tiden du sparer på å ha felleski. For når du endelig finner tid til en skitur i en hektisk hverdag, er det gjerne behov for minimalt med forberedelser. Samtidig ønsker vi selvsagt den ultimate turopplevelsen, med god glid når det gjelder og godt feste når det trengs.
Den fysiske forskjellen på felleski og smøreski
Intersport på Strømmen Storsenter opplever i økende grad at felleski utkonkurrerer tradisjonelle smøreski blant mosjonistene.
– Enkelt fortalt er felleski smørefrie ski som sitter godt på nesten all slags føre, særlig på føre fra null grader og oppover, sier Simen og Anders hos Intersport og fortsetter. – Felleski har integrerte feller i sålen, noe som rent praktisk betyr at fjerner du fellene i skiene, vil du sitte igjen med et hull i sålen. Fellene utgjør et slags teppe som sørger for at du får god glid i skisporene. Dermed slipper du den tradisjonelle smøringen på samme måte som tidligere. Med andre ord slipper du å gå på en smørebom.
Verdt å vite ved kjøp av felleski
Skal du gå til innkjøp av felleski, enten du velger å kjøpe kun skiene eller går for en felleski-pakke, er det enkelte ting å vurdere som betyr mer enn ved kjøp av smøreski.
– Riktig kroppsvekt er den aller viktigste regelen for å finne felleskiene som gir deg best glid. Velger du felleski etter feil vekt kan du nemlig risikere langt dårligere glid enn det som bør forventes, forklarer Simen hos Intersport og utdyper:
– Felleski er mer sensitive for vekt enn smøreski fordi god glid avhenger av hvor vekten ligger på skiene. Du kan fint ligge i en vektklasse som varierer fra pluss - minus fem kilo, men utover det bør vekten stemme noenlunde. Her har også bindingens plassering mye å si, forteller han.
Et annet grep å være klar over er de flyttbare bindingene som felleskiene kommer med. Her leverer produsentene stadig bedre og mer effektive løsninger, hvor bindingene enkelt kan reguleres underveis på turen. Når du oppgir kroppsvekt og kjøper felleski, leveres skiene på bindingens 0-punkt og kan justeres opp eller ned fra 0 til 3.
– Ønsker du bedre feste, som i en slakk oppoverbakke, flytter du bindingen fremover. Ønsker du bedre glid, som i en nedoverbakke, flytter du bindingen bakover. Før måtte du ta av skiene for å gjøre dette, men etter at Rottefella lanserte MoveTM-system, kan du «gire om» på selve bindingen. En erfaren skiløper kan gjøre dette i fart, forklarer Simen og Anders hos Intersport på Strømmen Storsenter.
Slik velger du felleski til ditt behov
Hvilke felleski du kjøper avhenger av bruk, behov og ferdigheter, hvor god du er på vektoverføring og om du bør ha stive eller myke ski.
– De rimeligste felleskiene hos Intersport får du fra kr 2199,- med binding, men prisen øker avhengig av sålemateriale, skienes oppbygging og innmat, og skienes mykhet foran og bak. Det betyr kort fortalt at det finnes gode ski både for deg som er mosjonist og for deg som trener eller går aktivt. Tar du turen innom oss danner vi oss et bilde av deg og dine behov, og hjelper deg med å finne felleski som passer best til ditt bruk, sier Simen.
Slik vedlikeholder du felleski
Har du kjøp felleski og er klar for tur, er det et par ting som bør være på plass før du oppsøker skiløypene.
– Fellene i felleski bør impregneres før tur og renses etter turen, med en rens som fjerner smøringen skiene tar opp i skisporet. I tillegg bør du fortsatt glide skiene over og nedenfor fellene fordi dette området består av en vanlig såle som skal gli på samme måte som tradisjonelle ski. På visse typer føre kan det også legge seg is i smøresonen, noe en glider på fellene vil forhindre, forklarer Simen og Anders.
Derfor må felleski også vedlikeholdes - se ekspertenes tips.
I tillegg bør du legge en beskyttelsesvoks på glidesonen etter endt sesong, slik at sålen ikke tørker ut.
– Dette er det ikke så mange som gjør, dessverre. Hvis du ønsker god gli på skiene dine flere sesonger fremover så er det lurt å gjøre dette, avslutter ekspertene hos Intersport på Strømmen Storsenter.