Dette bør du vite om felleski

ski
Bakglatte ski er historie! Det er mange fordeler med felleski som gjør at terskelen for å komme seg ut på tur blir lavere.
ski
Smørefrie felleski har tatt skiglade nordmenn med storm og er kommet for å bli.
ski
I felleski er feller integrert i skiene, for å gi god glid i skilypa uten den tradisjonelle smøringen.

Felleski har vært ekstremt populært de siste årene og nordmenn har kjøpt smørefrie ski som aldri før.

Hva er egentlig felleski, og hva er det med dem som har gjort oss så trollbundet?

Å spare tid i en hektisk hverdag er populært, og derfor er det ikke så rart at vi omfavner ski som krever minimalt med forberedelse, og at felleski har blitt et foretrukkent valg for de som ønsker smørefrie ski med god glid. All medieoppmerksomhet de siste årene har også hjulpet på interessen.

Den fysiske forskjellen på felleski og smøreski

Hos Intersport Strømmen Storsenter snakkes det varmt om felleski, som i stadig økende grad utkonkurrerer tradisjonelle smøreski blant mosjonistene.

– Enkelt fortalt er felleski smørefrie ski som sitter godt på nesten all slags føre, særlig på føre null grader og oppover, sier Tom hos Intersport og fortsetter.

– Felleski har feller integrert i sålen og rent praktisk betyr dette at hvis du fjerner fellene i skiene, sitter du igjen med et hull i sålen. Fellene utgjør et slags teppe som sørger for at du får god glid i skisporene. Dermed slipper du den tradisjonelle smøringen på samme måte som tidligere. Med andre ord slipper du å gå på en smørebom!

Verdt å vite ved kjøp av felleski

Skal du gå til innkjøp av felleski, enten du velger å kjøpe kun skiene eller går for en felleskipakke, er det noen ting du bør tenke på som er viktigere enn ved kjøp av smøreski.

Riktig kroppsvekt er regel nummer én for å finne felleskiene som gir deg best glid. Velger du felleski etter feil vekt kan du nemlig risikere langt dårligere glid enn det som bør forventes, forklarer Tom hos Intersport og utdyper:

Felleski er mer sensitive for vekt enn smøreski fordi god glid avhenger av hvor vekten ligger på skiene. Du kan fint ligge i en vektklasse som varierer fra pluss - minus fem kilo, men utover det bør vekten stemme noenlunde. Her har også bindingens plassering mye å si.

Det andre grepet du bør være klar over er de flyttbare bindingene som felleskiene kommer med. Her leverer produsentene stadig bedre og mer effektive løsninger, hvor bindingene enkelt kan reguleres underveis på turen. Når du oppgir kroppsvekt og kjøper felleski, leveres skiene på bindingens 0-punkt og kan justeres opp eller ned fra 0 til 3.

-Ønsker du bedre feste, som i en slakk oppoverbakke, flytter du bare bindingen fremover. Ønsker du bedre glid, som i en nedoverbakke, flytter du bindingene bakover. Før måtte du ta av skiene for å gjøre dette, men etter at Rottefella lanserte MoveTM-system, kan du «gire om» på selve bindingen. En erfaren skiløper kan gjøre dette i fart, forklarer Tom

ski
Gode bindinger er enda viktigere på felleski, fordi de kan reguleres underveis i skituren, uavhengig av om du ønsker bedre glid eller godt feste.