Slik bør du vedlikeholde felleskiene dine

Ski
Jørn hos XXL selger og klargjør mer felleski enn tradisjonelle smøreski, til alle type kunder.
Ski
Fellene under felleskiene må renses og impregneres jevnlig.
Ski
Glidesonen på felleskiene må glides og prepareres på samme måte som på smøreskiene.
Skismøring
Produktene til vedlikehold av fellene er enkle å bruke.

Med felleski sparer du både tid og forberedelser, men felleski er likevel ikke vedlikeholdsfrie. Slik får du bedre glid og bevarer skiene sesong etter sesong.

Felleski øker i popularitet

Du har kanskje fått øynene opp for felleski, skirevolusjonen som har overbevist mange skiglade nordmenn. Med felleski slipper du å smøre skiene før bruk, men det mange kanskje glemmer, er at felleski likevel må vedlikeholdes på lik linje med smøreski.

Felleski står i dag for brorparten av skisalget hos XXL, og blir stadig mer populær både blant mosjonister og aktive løpere. Teknologien er langt fra ny, men det er først nå den er tilgjengelig for alle; fra turgåeren og opp til eliteutøveren. Med felleski trenger du ikke smøre skiene, og du slipper klinet som følger med vanlig festesmøring. Samtidig fungerer felleski på alle typer føre og sitter særlig godt på det milde vinterføret.

– Vi ser at skiføret har endret seg, og det er ikke like kaldt og tørt i været slik det var tidligere, sier Jørn fra ski- og sykkelverkstedet hos XXL på Strømmen Storsenter. Han trekker frem Birkebeinerrennet som et godt eksempel på renn hvor flere og flere løpere velger felleski. – Under Birken kan du risikere at føret varierer veldig fra du starter turen på Rena, går over fjellet i fjellterreng og ned igjen fra Sjusjøen til Lillehammer. Flere av deltagerne har fått øynene opp for felleski, og også vunnet med felleski, forteller Jørn.

«Felleski har en glidesone akkurat som smøreski, og må glides og prepareres på samme måte.»

Jørn, XXL Strømmen Storsenter

Den fysiske forskjellen på felleski og tradisjonelle ski er fellen som er nedfelt midt under skiene, og som etterlater seg et hull hvis du fjerner den. Fellene finnes i syntetisk materiale, men også i mohair. Jørn viser oss et par ski med universal nylonfell.

Mye kan feste seg til fellene

Med felleski slipper du derfor festesmøringen, men at de er helt vedlikeholdsfrie er en utbredt misforståelse.

– Felleski har en glidesone akkurat som smøreski, og må glides og prepareres på samme måte. I tillegg må også fellene renses og impregneres jevnlig, ellers vil de trekke til seg vann og skape en større friksjon med underlaget når du går på ski. Får du vann i fellen får du fort ising, noe som kan skape en utrivelig skiopplevelse, forklarer Jørn. Som med andre ski skal felleski mettes med glider for at ikke sålen skal tørke ut. Samtidig er det viktig å beholde strukturen i skiene for ikke å skape sug mot snøen.

– Går du et sted hvor det er mange folk, eksempelvis på Sjusjøen, kan det raskt feste seg mye møkk og smøring fra skisporene over på fellen. Det vil selvsagt avhenge av turens lengde og hvor ofte du går, men du bør rense skiene når du er ferdig på tur, og så impregnere på nytt ved neste skitur. Impregneringen gjør du rett før du tar dem i bruk, den trenger kun få minutter på å tørke, forklarer Jørn hos XXL på Strømmen Storsenter.

Hvis du ikke behandler skiene vil du etter hvert merke at skiene blir grå i kantene, fordi de har tørket ut. Da vil skiene trekke til seg vann og bli tunge å gå med, mens glider i glidsonen vil forhindre dette. Impregnering og rens av fellene er enkelt, og flere skiprodusenter leverer denne type produkter, enten som spray eller på tube, som du enkelt drar over fellen.

– En fell skal vare lenge, men samtidig er den en forbruksvare. Friksjonen er høy når du bruker skiene, og en aktiv mosjonist må kanskje bytte fell én gang i året, sier Jørn.

Riktig vekt er viktigere for felleski

Å kjøpe riktig felleski er vel så viktig som måten den behandles på, og også enda viktigere her enn med tradisjonelle ski, hvor glidesonen justeres enklere med smøring.

– Ligger du på litt over 70 kilo skal du eksempelvis ha felleski i vektklasse 70–75, verken mer eller mindre, sier Jørn. Felleski er også å få kjøpt til barn, til stor glede for både foreldre og barn.

– Det er helt perfekt å slippe festesmøringen når du skal ut på tur med hele familien, og sjansen er mindre for at barna klager på dårlig feste og glid!

Er du nysgjerrig på felleski og vedlikeholdet de krever? Da har sportsbutikkene på Strømmen Storsenter svaret! Blant dem finner du XXL i tredje etasje på senteret, med heis direkte opp fra senterets nyeste parkeringshus.

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
XXL
Åpent i dag 10:00 - 21:00