Smart skolelunsj

Matpakken er ikke hva den pleide å være. Nå skal yoghurtbegre, lekne kjøleelementer, smarte termoser og nyttige matbokser gi både matlyst og variasjon.
Endelig skolestart! Tiden nærmer seg hvor spente 5- og 6-åringer gleder seg til aller første skoledag og til å gjennomgå den store overgangen fra barnehagen til skolen.
Mye av grunnen til det er kanskje mer selvstendighet, noe skolelunsjen er et godt eksempel på. Nå forventes det at barna spiser mer på egenhånd og selv tar ansvar for å få i seg den medbragte matpakken. Da bør den helst falle i smak, samtidig som den skal være næringsrik og fortsatt friste små ganer etter noen timer i sekken.
Variasjon gir matlyst
Variasjon i matpakka kan være veldig bra, både for appetitt, vekst, utvikling og for barns tilvenning til ulik mat og nye smaker. Det krever derimot en liten innsats, og gjerne litt kreativitet, fra de som lager matpakken hver eneste dag.
Men å lage en god matpakke trenger ikke være avansert, selv om det krever en idé. Et godt tips er å skrive ned en huskeliste over gode lunsjalternativer du vet barnet liker. Da blir det enklere å planlegge eller komme på en god lunsj når kreativiteten ikke er på sitt beste en sen ettermiddag eller tidlig morgen. For mange matpakker kan planlegges allerede dagen i forveien. Kanskje en matpakke av restemiddagen kan være midt i blinken for en som ønsker variasjon fra brødskiven?
En praktisk matboks med flere rom gjør kanskje matfatet litt mer spennende for den sultne skoleeleven. Her kan du variere med ulike typer mat, både brødmat, restemat, frukt, grønnsaker, salat og dressinger. Liker barnet aller helst den tradisjonelle brødmaten, kan en flat sandwich-boks gjøre nytten og ta mindre plass i sekken.
Små, lekne kjøleelementer er også smarte å ha med i matpakken for å forhindre svett gulost eller holde kjøttpålegg noenlunde kaldt.
Hva med lomper med røkelaks, ost og skinke eller spekeskinke på en fredag for å avslutte skoleuken med en hyggelig overraskelse? (URL: https://meny.no/oppskrifter/Bakst/lompe-med-palegg/ ) En enkel omelett kan også være midt i blinken og en smart måte å få i barnet grønnsaker på, ved å fylle den med vårløk, purreløk, tomater, paprika og annet godt.
Tørstedrikk vs. måltidsdrikk
Melk er en svært god måltidsdrikke for mange, fordi melk inneholder næringsstoffer som kalsium og jod, ingredienser som er viktige for vekst og utvikling.
Hvis barnet ikke er glad i melk, kan yoghurt være et alternativ. Da kan et praktisk yoghurtbeger gjøre nytten hvis du fyller på med yoghurt fra større yoghurtbegre eller ønsker å sende med müsli og friske bær til yoghurtmåltidet. Yoghurt kan også være et ypperlig mellommåltid.
Kilde: melk.no, meny.no og bama.
Mens melk er en måltidsdrikke som gir energi, er vann en tørstedrikk og noe vi er avhengig av hver eneste dag. Å oppmuntre barn til å få i seg nok vann gjennom en aktiv dag er lurt, og det finnes mange gode drikkeflasker på markedet som gjør dette enklere. Enklere Liv har en drikkeflaske med et hjul på korken, som hjelper barnet å telle hvor mange flasker den har drukket i løpet av dagen. De berømte drikketermosene har også kommet til barn, flaskene som holder på både kulde og varme. Det kan være akkurat det barnet trenger, hvis det helst er deilig kaldt vann som foretrekkes.
Mattermoser kommer også i mer praktiske størrelser enn de gjorde tidligere, og kun fantasien setter grenser for hva den kan inneholde. En mattermos kan være fin å ha med på tur, men også til gårsdagens restemiddag eller til en næringsrik suppe.
Et godt tips kan være å inkludere barna i hva de ønsker seg til lunsj, innenfor de rammene du har satt. Kanskje barnet vil være med å lage en ekstra større middagsporsjon som kan bli til neste dags restelunsj, bidra med brødbaking eller kombinere sin helt egne påleggsfavoritt?
Få flere tips til velsmakende matpakker.