Slik blir du grillkonge i sommer
Endelig kan vi lage middagen ute igjen! Her får du tipsene til sommerens deiligste grillmåltider.
Nordmenn elsker å grille, og det skal ikke mange varmegradene til før vi henter frem hagemøblene, drar trekket av gassgrillen og flytter matlagingen utendørs for sesongen.
– Det har rett og slett blitt en viktig del av norsk kultur og tradisjon å samle venner og familie for å spise, slappe av og nyte det gode været, sier Craig Whitson.
Han er landslagssjef for det norske grill-landslaget (som ble verdensmestre i fjor), og produktutvikler for REMA 1000. I år har han flere grill-nyheter på samvittigheten, som BBQ-marinert oksebryst (brisket), asiatisk laksefilet, ferdigstekt pizzabunn for grillen og ndjua-pølser.
Alternativer til kjøtt
– Grilling av kjøtt har en spesiell plass i hjertet til nordmenn. For mange er kombinasjonen av røyk, varme, gode krydderblandinger og marinader selve smaken av sommer, sier Craig, som er glad for at flere nå eksperimenterer med sjømat, frukt og grønt og andre råvarer på grillen.
– Alt kan grilles, og det er mye som er vel så spennende som kjøtt, mener han. Fisk, for eksempel.
– Den sikreste måten å lykkes med fisk er å bruke indirekte varme, altså ikke legge fisken rett over aktivt bluss eller varmt kull, men litt ved siden av varmekilden. Du kan enten legge den rett på rista, eller grille den i en aluminiumsform, sier han.
Grønt på grillen
– Husk at også mange typer grønnsaker og frukt egner seg veldig bra til grilling. Mindre stykker kan grilles på direkte varme, eller med en kombinasjon av direkte og indirekte varme. Store stykker, og oppkuttede grønnsaker i form, er det lurt å grille på indirekte varme, råder grilleksperten.
Prøvd grillet hjertesalat, for eksempel? Med dressing og biter av bacon er det en nydelig rett i seg selv, eller som tilbehør til annen grillmat. Eller hva med grillet mais med smak av taco?
Nå skal alt på grillen – også tilbehøret!
Hos Rema 1000 finner du drøssevis av digge oppskrifter og inspirasjon til alt fra grillede grønnsaker, kjøtt og fisk til dessertpizza på grillen.
https://www.rema.no/oppskrifter/gronnsaker/grillet-salat-med-estragondressing/
Grillspyd med poteter og urter
Grillet hjertesalat
Grillet salat med estragondressing
Populært tilbehør
– Jeg har absolutt inntrykk av at flere utfordrer seg litt med å lage mer enn bare middagen på grillen. Vi merker det på salget av grillmatter, som har tatt helt av det siste året.
Det sier Mari på Jernia på Strømmen Storsenter, hvor griller og grilltilbehør flyr ut av dørene så snart sola dukker opp om våren.
– Spesielt grillmattene selger vi mye av. De gir mulighet til å steke små pannekaker, egg og bacon til frokost, men er også superpraktisk til grønnskaker og annen småmat som har lett for å falle gjennom rista. Både vannmelon og hjertesalat har blitt populært på grillen, og vi ser at mange av kundene liker å utforske og prøve nye ting. Vi selger også masse av kyllingholderen fra Weber Style, som lar deg tilberede klassikeren «kylling på boks», forteller Mari.
– Her samles sky og kjøttsaft opp i bunnen av holderen, og er perfekt utgangspunkt for en deilig saus. I tillegg har du masse muligheter med formen kyllingholderen står i, som er like fin å bruke til å grille grønnsaker, kakedeig eller nachos. Hva med å teste varme nachos som et alternativ til ventepølsa?
Pizzastål
Har du forresten prøvd pizza på grillen?
– Pizza har virkelig blitt en snakkis, og det beste er at det er så enkelt å lykkes, både med pizzastein og pizzastål. Nå selger vi spesielt mye pizzastål, som magasinerer varme 18 ganger bedre enn keramisk pizzastein, og som i tillegg ikke sprekker. Med pizzastål lager du sprø italiensk pizza på grillen, på bare fem minutter, sier Mari.
– Og du – lag en dessertpizza med det samme du er i gang. Det er supergodt med sjokolade og banan, tipser hun.
Pellets = presisjon
Selv om det selges mest gass, kull og elektriske griller, har flere også fått øynene opp for pelletsgrillen, som tidligere var forbeholdt proffene, og først og fremst forbundet med røyking av mat. De nye pelletsgrillene fyres med ved (trepellets), men kobles også til strøm, som gjør det mulig å kontrollere varmen ved hjelp av elektronikk.
Du tilbereder altså maten ved hjelp av ved, som gir den gode røykesmaken, men styrer temperaturen som på en elektrisk grill, og slipper den svidde smaken (og dermed de uheldige stoffene man får i seg med å spise noe brent). Pelletsgrillen har nøyaktigheten til en elgrill, effekten til en gassgrill og smaken fra en kullgrill, med andre ord.
BBQ
Barbecue er et stikkord her, men vet du egentlig forskjellen på det og grilling? Mens grilling innebærer rask prosess og høy varme, går barbecue ut på å varme opp maten ved hjelp av indirekte varme eller varm røyk. De færreste kjøper en pelletsgrill dersom de bare skal grille vanlig. Med full kontroll på temperaturen, er det duket for langtidsgrilling eller røyking på lavere temperaturer. Da lager middagen seg nesten selv på grillen, mens du underholder gjestene og ser til maten i ny og ne.
Produkter
-
Gjelder 20. november – 1. desember
-
Gjelder 20. november – 1. desember
-
Gjelder 20. november – 1. desember
-
Gjelder 20. november – 1. desember
Aktuelle tilbud
-
-40% på Bosch verktøysett*
Jernia -
-50% på Rosendahl servise*
Jernia -
Gjelder 4. november – 1. desember
-
Gjelder 4. november – 1. desember
-
Gjelder 20. november – 1. desember
-
Gjelder 20. november – 1. desember
-
Gjelder 20. november – 1. desember
-
Gjelder 20. november – 1. desember