Sommerens beste boktips
Ekspertene har talt: Dette er bøkene du trygt kan pakke med deg på årets sommerferie.
Ferie er lesetid, enten du plugger boka i øret eller helst vil bla selv. Vi har spurt senterets aller største lesehester om deres beste anbefalinger. God leselyst!
Nyhetene du kan glede deg til i sommer
«Sommer over skyene» av Jenny Colgan
På jakt etter feelgood? Da har du sikkert lest Colgan før. Nå kommer den skotske forfatteren med en ny skuldersenker, akkurat i tide til sommeren. Denne gang handler historien om piloten Morag, som en uværsdag blir tvunget til å nødlande på en øde øy, langt fra sivilisasjonen nord for Skottland. Det eneste andre mennesket på øya viser seg å være ornitologen Gregor, som er fastboende med ansvar for fuglebestanden. De to misliker hverandre raskt, men må likevel tilbringe dagene sammen frem til hjelpen kommer. Typisk chick-lit, og en sikker vinner på solsenga, altså.
«Svermens år» av Terry Hayes
– Denne har lesere over hele verden ventet på i ni år. Hayes’ forrige bok «Jeg er Pilegrim» ble en superhit, og helt siden den kom ut har kundene ventet på oppfølgeren, sier Liv Åshild på Norli. Nå er den endelig her, og vi får igjen treffe CIA-spion Kane, som spesialiserer seg på forbudte og utilgjengelige landområder! Gjør deg klar for en skikkelig thriller – en sjangeroverskridende, tykk, deilig og helt spesiell bok!
«Søstre i soloppgang» av Heather Morris
Om ikke du har lest noe av Morris, har du mye å glede deg til. Forfatteren har en helt unik, varm penn, og skaper vidunderlige eventyr ut fra reelle mennesker og hendelser. I Søstre i soloppgang tar hun tar utgangspunkt i en fangeleir i Japan under andre verdenskrig, og evner å få fram både nestekjærlighet, omsorg og heltemot i en skrekkelig og brutal virkelighet.
«Jævla menn» av Andre Walden
– Denne er sterk om barndom og ulike farsfigurer, men også morsom og lekent skrevet, sier Ida på Ark om romandebuten som utspiller seg i 80-tallets Norrköping. En sju år gammel gutt får vite at hans far ikke egentlig er hans far, men bor i et land langt borte og har hår ned til skuldrene. En vill fortelling om å vokse opp i kjølvannet av 68-bevegelsen og om mødre som står under kjøkkenvifta og sier «jævla menn».
«Kan inneholde spor av Tommy Roos» av Cecilia Klang
Liker du Fredrik Backman kommer du til å elske denne! Med humor og varme følger vi Tommy som på sine yngre dager var en populær rockestjerne. Nå blir oppsagt fra fabrikken hvor han jobber, forlatt av kona og synes tilværelsen er begredelig. Helt til han møter en aldrende operasanger. Kan Gunnel hjelpe ham med å finne igjen sin egen stemme? Skikkelig feelgood, og noe å glede seg til.
«Å telle hjerteslag» av Katarina Widholm
Nok en svensk feelgood, denne gang lagt til 30-tallet. Her møter vi 17 år gamle Betty som drar fra småbyen til Östermalm i Stockholm, hvor hun som skal ut i tjeneste hos legefamilien Molander. Verden er i endring, i en historisk tid som ligner vår egen. Betty møter universitetslektoren Martin, som er av jødisk herkomst, og kjærlighetsrelasjonen mellom dem blir umulig. «Å telle hjerteslag» er fortellingen om en ung kvinnes vei ut i livet, og den er både spennende, gripende og varm.
«Kongen av Os. Kongeriket 2» av Jo Nesbø
– Dette er bygdekrim på sitt beste! Kongen av Os er en storslått og heftig spenningsroman om lojalitet, familiebånd, sterk kjærlighet og kamp mot mektige krefter. Vi møter en bygd i krise og får historien om to brødre som står i fare for å miste alt de har. Det er en roman om fortapte sjeler og et høyt antall drepte. Et must av en oppfølger, ifølge Ida på Ark.
«Skriket» av Jan-Erik Fjell og Jørn Lier Horst
Mer krim? Dette samarbeidet mellom Horst og Fjell blir spennende å lese! Boka handler om Markus Heger, som oppsøker åsteder for gamle og nye krimsaker. Fra et podkaststudio bak i bobilen sin gjenforteller han historiene og kringkaster det han finner ut.
«Historiesamleren» av Sally Page
– Himmel og hav, for en fabelaktig deilig bok, er Liv Åshilds dom over denne. Dette er en hjertevarm roman om vaskehjelpen Janice, som samler på andre menneskers historier, samtidig som hun strever med å bli fortrolig med sin egen. Så en dag begynner Janice å vaske hos Mrs. B, en bisk, men superintelligent kvinne i 90-årene, som ser rett igjennom sin nye vaskehjelp. Hva er det hun skjuler?
«Ting vi angrer på» av Mikki Brammer
«Underlig, vakker og herlig tilfredsstillende», skriver New York Times Book Review om denne debutromanen. Den handler om Clover, som jobber som profesjonell sjelesørger, og er mer komfortabel i nærheten av de dødende enn de levende. Når hun bestemmer seg for å legge ut på reise for å finne en av klientenes gamle flammer tar hun seg i å revurdere hvordan hun har valgt å leve livet sitt. Boken kom ut i år, og er allerede solgt til 32 land. Denne bør leses!
Pakke lett? Her er sommerens pocketanbefalinger:
«Jordmoren i Auschwitz» av Anna Stuart
Endelig i paperback, denne sterke historien inspirert av hendelser fra andre verdenskrig. Her møter vi den eldre jordmoren Ana, som kommer til Auschwitz sammen med sin unge venninne Ester. De får hvert deres fangenummer, og blir satt til å ta hjelpe fødende kvinner i leiren, hvor bare nyfødte med arisk utseende skal få overleve. Prøvelsene er uendelige, men boken er spekket med så mye kjærlighet, medmenneskelighet og varme som gjør det mulig å lese om alt det vonde.
«Tolv utemte hester» av Anne Holt
Ingen over, ingen ved siden. Holt leverer solid krim med annerledes vinkling og en god porsjon lun humor. Hanne Wilhelmsen er ikke blitt mindre sær, men er minst like skarp i topplokket. Les den!
«Leksjoner i god kjemi» av Bonnie Garmus
– Dette er den morsomste, mest intelligente boka jeg noengang har lest, sier Liv Åshild på Norli, om denne bestselgeren som nå finnes i pocketutgave. – Bli med til 1950-tallet, og møt Elizabeth Zott, som ikke forholder seg ikke til hersketeknikker, metoo og lønnsforskjeller slik en søt pike på denne tiden er forventet å gjøre. Noe som skaper utrolig mange morsomme situasjoner, ikke for Zott, men for oss som lesere.
«Alt det blå på himmelen» av Melissa da Costa
Denne er aldeles nydelig, og svært aktuell nå som det er mer fokus på demens. Emile er en ung mann når han får diagnosen Alzheimer. Han velger å rømme fra omsorg fra familie og helsevesen, og setter i stedet inn en annonse hvor han etterlyser reisefølge. Til sin store overraskelse får han positivt svar fra Joanne, en ung kvinne med sine egne utfordringer og hemmeligheter. En bok som vil fange deg fra første side.
«Kodenavn Safir» av Pam Jenoff
Nok en historie fra andre verdenskrig, basert på virkelige hendelser. Året er 1942, og Hannah må rømme fra nazistene når hennes forlovede blir drept. Hun oppsøker familie i Brussel, hvor hun blir hun viklet inn i et hemmelig motstandsnettverk. Når familien blir arrestert og satt på toget til Auschwitz står Hannah i en umulig lojalitetskonflikt. Hvor mye er hun villig til å ofre for dem hun elsker?
Bøker som kan konkurrere med skjermen?
«Edelmot» av Victor Sotberg
Har du en gamer i hus? Hva med å introdusere Edelmot – en bokserie på (hittil) to bøker, skrevet av Victor Sotberg, som de garantert kjenner fra før? Edelmot er nemlig et spill. En virtuell fantasiverden hvor man lever akkurat som man vil. Er man sterk her, så er man populær i den virkelige verden. Bortsett fra Victor, da. På skolen blir han mobbet og er helt alene. Men i Edelmot har han to bestevenner, og sammen prøver de å bli Edelmots sterkeste spillere noensinne. Illustrert bok som er lett å lese, selv for dem som helst ikke vil.
«Det sykt flaue livet til Lottie Brooks» av Katie Kirby
Møt Lottie, en supersjarmerende tween som befinner seg midt i spagaten mellom barn og voksen. Hun ønsker seg BH, har verdens rareste familie og hennes eneste venn har flyttet til Australia. Nå har hun dessuten en plan. Hun skal bli en ny Lottie – populær og selvsikker. Men hvordan går hun frem? Dette er første bok i en ny serie, rettet mot jenter i alderen ni til 13 år.
Høytlesning for de aller minste
«101 ting å gjøre før du blir voksen» av Mikkel Niva og Nils Petter Mørland
Denne er gøyal! I denne boka tar Niva og Mørland for seg alt det morsomme, helsprøe, spennende, koselige og magiske en barndom kan komme, som voksne vanligvis ikke driver så mye med. Som resulterer i tips som «lev en hel dag baklengs!» Eller «snakk på rim!» Boka har som mål å inspirere barn til å gjøre mer av det som gjør dem glade – og hva er vel bedre enn det? Super sommerlektyre for småleste med tendens til å kjede seg litt.
«Verdens verste monstre» av David Williams
Ny, morsom bok av favoritten Williams, som denne gang tar for seg massevis av små historier om forskjellige monstre. Williams skriver med en gjenkjennelig penn, og det er ikke rart han elskes av de små. Dette blir en ny favoritt!
«De står i kø» av Per Dybvig
Denne er superfin, rampete og klok, med massevis av morsomme dyrepersonligheter. Dyr som står i kø, som venter og venter, noen mer tålmodige enn andre. En sjarmerende billedbok som du kan glede deg til å lese høyt for de små.
«Den store boken om Corny» av Sandra Lyng Haugen
Nå kommer historiene om enhjørningen Corny som samlebok, med fire bøker i én. Mange har blitt glad i den lille enhjørningen som bærer alle følelsene utenpå kroppen, i form av et horn som skifter farge. Bøkene er fulle av gjenkjennelige hverdagssituasjoner, ispedd en god dose regnbuemagi.
Aktuelle tilbud
-
3 for 2 på alt gavepapir
Norli -
Gjelder 18. november – 29. desember
Aktuelle butikker
Butikk | Beliggenhet | Åpningstider | Kontaktinfo |
---|---|---|---|