Visste du dette om Eid?

… Eller id? Kjært barn har mange navn, og ingen av dem er feil. Noen skriver Eid, andre Id eller id. Uansett uttales det id, med trykk på d-en.

Festen etter fasten

Eid betyr fest, og det er jo akkurat det det er. Eid al-fitr er festen som bryter fasten, og som markerer at muslimene har kommet seg gjennom en hel måned med faste (ramadan). Etter å ha fastet fra soloppgang til solnedgang gjennom hele ramadan, er tiden endelig kommet for å feire. Og da feires til det gangs, av mer enn 1,6 milliarder muslimer over hele verden!

2 x Eid

Det ikke alle er klar over, er at det er to høytider som kalles Eid – og at den som feires nå (9.-10. april), og som flest har hørt om, ikke er den største festen. Eid al-fitr, som markerer avslutningen av ramadan, kalles faktisk «lille Eid». Eid al-adha, derimot, regnes for å være den største, og viktigste, høytiden i islam. Den feires på slutten av «hajj», som er pilegrimsreisen til den hellige byen av Mekka.

Troende muslimer forventes å ta en sånn tur til Mekka minst en gang i sitt voksne liv, og hvert år er det mer enn to millioner muslimer som gjør akkurat det. Eid al-adha markerer altså slutten på denne reisen, og i år markeres den fra 16. juni til 20. juni.

Eid al-fitr er en markering av at fasten endelig er over og man koser seg med mat.

Mat

Som fester flest, handler Eid-feiringen mye om mat. Og det er jo ikke så rart, når Eid al-fitr nettopp er en markering av at fasten endelig er over. Matens betydning for festen kan du lese mer om her, hvor du også får forslag til deilige oppskrifter du kan lage selv.

Fellesskapets fest

Eid handler imidlertid om mye mer enn et godt måltid. Mens ramadan går ut på å avstå, og å reflektere, feirer man først og fremst at fastemåneden har ført en nærmere Gud. For praktiserende muslimer er bønn derfor en viktig del av feiringen.

Eid al-fitr starter gjerne med en god frokost, før familien drar i moskeen for å be. Etter det gjør familien i stand festmåltidet. Denne dagen står familien, og fellesskapet i sentrum. Man kler seg fint, spiser god mat sammen og tar gjerne familiebilder – ikke ulikt jul, med andre ord.

Familien og fellesskapet står i sentrum på Eid al-fitr.
Eid først og fremst er barnas dag, og mange gir gaver til hele familien og til veldedighet.

Gaver

Og akkurat som jul, er Eid først og fremst er barnas dag, da de får nye klær, massevis av søtsaker og gaver. Mange gir gaver til hele familien, og husker også på slektninger og venner av familien. Det er dessuten vanlig å gi litt ekstra til veldedighet i anledning Eid.

Typiske Eid-gaver er gjerne pengegaver eller gavekort, men både myke og harde gaver er populære. Her får du forresten massevis av gavetips for anledningen.

På Strømmen Storsenter har vi nå, i samarbeid med de frivillige organisasjonene Hjelpende Hender og Eid mubarak, lille søster og bror!, innsamling av gaver til barn i vanskeligstilte familier. Gavene donerer du på senteret, og så deles de ut til familier i nærområdet som trenger det. Gaveboksen står ved Strømmen Scene i 2. etg.

Eid Mubarak

Du har sikkert sett det flere steder, og kanskje lurt på hva det betyr? «Eid Mubarak» eller «Id Mubarak» er en tradisjonell hilsen som brukes i anledning feiringen, som kan oversettes med «vel-signet feiring». Har du lyst til å delta litt i feiringen, er det en hyggelig måte å hilse muslimske venner og bekjente på.

Og da gjenstår det bare å si nettopp det.

Eid Mubarak!