11 tips til smoothien som gir næring og energi

Dame som smiler

Bente hos Øko Helsekost har laget smoothie hver eneste morgen de siste ti årene. Hun vet hva smoothien bør inneholde for å beholde energien gjennom formiddagen.

– Det er viktig med en smoothie som metter og gir næring, samtidig som den skal smake godt. Jeg er veldig bevisst på hva jeg kan fylle den med, for å kunne holde flere timer på jobb før jeg spiser lunsj, forteller en sprudlende Bente.

Hun jobber hos Øko Helsekost og har hatt frokostsmoothie som fast morgentradisjon de siste ti årene. Variasjon gjør at hun aldri blir lei, og råvarene er mange for å gi ulike smaker fra dag til dag. Noen ingredienser er likevel faste følgesvenner i hver smoothie.

Smoothie topping

– Jeg har alltid oppi en spiseskje med økologisk peanøttsmør. Den inneholder sunt fett og bidrar til at jeg holder meg mett lenger, forklarer Bente. Smoothien lager hun gjerne med havremelk eller rismelk fremfor kumelk, og hun kjøper økologiske produkter så ofte hun kan.

– Og så har jeg alltid oppi en neve frosne blåbær som gjør godt for immunforsvaret.

Både Øko Helsekost, Sunkost og Life har et bredt utvalg mettende og næringsrike ingredienser og toppinger til smoothien. Her kan du se deres 11 beste smoothie-tips:

Lecitin

Lecitin

Plantefettet Lecitin har en emulgerende effekt som gir en god fylde til smoothie, supper, sauser og bakervarer. Lecitin inneholder rikelige mengder med kalium, kalsium og sunt plantefett, som kroppen trenger. Det gjør godt for både energi og fordøyelse og er også viktig for den kognitive funksjonen.

Spirulina

Spirulina

Lyst på mer energi? Spirulina er en energibombe, godt for både immunforsvaret og med en rensende effekt. Spirulina er en blågrønn ferskvannsalge full av vitaminer og mineraler og rik på omega 3.

Ricebran

Rice Bran

Rice bran inneholder det risen mister ved koking; næringen som sitter i skallet, i riskliet. Det gjør rice bran naturlig rik på vitamin E og sink, som gjør godt for både hud, hår og negler. Den er i tillegg søt og god i smaken, noe som gjør den til supernæring både i smoothier og i bakeverk.

Smør

Peanøttsmør eller mandelsmør

Nøtter er proppfulle av energi og næring og kan gjerne spises hver eneste dag i en gitt mengde. Nøttesmør, som mandelsmør og peanøttsmør, kan derfor berike smoothien med sunt fett, vitaminer, mineraler og fiber og gi en lenger metthetsfølelse.

Hempfrø

Hempfrø

Hempfrø er et ypperlig vegetarisk og vegansk alternativ på grunn av frøenes naturlige innhold av proteiner. I tillegg inneholder de fiber, plantenæringsstoffer og omega 3. Frøene er allsidige i bruk og passer supert både i smoothie, salater og i frokostblandinger.

Råkakao

Rå-kakao

Rå-kakao er kakao i mer naturlig form – uten oppvarming, og er både vegansk, glutenfri, laktosefri og uten soya. Den inneholder næringsstoffer som viktige plantenæringsstoffer og tilfører en deilig sjokoladesmak til smoothien.

Curcuma

Curcuma

Råpulveret av gurkemeie, Curcuma, er en ypperlig smakstilsetning, men også en kraftig antioksidant beslektet med ingefærfamilien. Den har antiflamatoriske, antibakterielle egenskaper og motvirker kreft, samtidig som den kan beskytte mot halsbrann, hudlidelser og fordøyelsesproblemer.

Plantemelk

Plantebasert melk

Plantebasert melk er redningen for allergikere, veganere og andre som ønsker å drikke mindre kumelk. Flere erstatter kumelk i både smoothier og kaffelatter med soyamelk eller havremelk. Plantebasert melk kommer dessuten i flere ulike utgaver, med havremelk, mandelmelk, soyamelk og rismelk som de vanligste typene.

Proteinmix

Protein Mix

Protein Mix er en perfekt vegansk proteinkilde med høyt innhold av proteiner og aminosyrer. Det bidrar til en sterkere og sunnere kropp, da kroppen trenger proteiner for å bygge og bevare muskler. Flere typer smakstilsetninger i protein-mixen bidrar også til at du ikke trenger søtning i smoothien.

Chlorella

Chlorella

Chlorella styrker nerver, muskler og skjelett og innehar vitaminene A, K, B1, B2, B3 og B6. Den er derfor et vidunderpulver for immunforsvaret og mot oksidativt stress.

Gojibær

Gojibær

Gojibær gir ikke bare en frisk smak til smoothien, men er rik på vitamin A og C og gjør godt for både synet og huden. Gojibær kan sammenlignes med rosiner og vokser høyt og vilt i Ningxia-provinsen i Kina.

Aktuelle tilbud

Aktuelle butikker

Tabell med aktuelle butikker
Butikk Beliggenhet Åpningstider Kontaktinfo
Åpent i dag 10:00 - 16:00
Åpent i dag 10:00 - 16:00
Åpent i dag 10:00 - 16:00