Derfor feirer vi i dag
6. februar er samenes nasjonaldag. Her er 6 ting du kanskje ikke visste om Sámi álbmotbeaivi.
6. februar 1917
Denne datoen bør du merke deg. Dette var nemlig dagen for det aller første samiske landsmøtet, som samenes nasjonaldag feires til minne om. Landsmøtet fant sted i Trondheim, og var første gang samer fra hele Sápmi (Sameland) kom sammen for å samarbeide over landegrensene.
Det var imidlertid ikke før 75 år seinere, i 1992, at samene innførte en nasjonaldag på tvers av grensene. 6. februar 1993 ble dagen markert for første gang, samtidig som FNs internasjonale urbefolkningsår ble sparket i gang i Karasjok.
Elsa Laula
Et viktig navn, og den første samiske kvinnen som ble hedret med en statue. Elsa Laila stiftet den aller første sameforeningen. Hun samlet også samene og arrangerte møtet i 1917, som ble begynnelsen på det historiske samarbeidet for å styrke samenes rettigheter. Ingen nasjonaldag uten denne dama, med andre ord.
Feires i hele Sápmi
Det vi på norsk kaller Sameland, omfatter de tradisjonelle samiske bosetningsområdene nord i Norge, Sverige, Finland og Russland. Samenes nasjonaldag feires i alle disse landene. Noen kaller den Samefolkets dag eller Samisk folkedag, og på nordsamisk heter den Sámi álbmotbeaivi.
Historien bak flagget
Det samiske flagget er et viktig symbol når samene feirer sin nasjonaldag. Det er laget av den samiske kunstneren Astrid Båhl, og ble tatt i bruk i 1986. Sirkelen på flagget skal symbolisere sola og månen, og motivet er inspirert av diktet «Solsønnens friere i jettenes land». Diktet er skrevet av en sørsamisk prest og dikter (Anders Fjellner), og beskriver samene som nettopp barn av solens sønn og en jettekvinne. Fargene i flagget er hentet fra de tradisjonelle samiske koftene.
Og ja – 6. februar er en offisiell flaggdag. Alle offentlige bygg skal flagge med det norske flagget denne dagen, og de som har det samiske flagget må selvfølgelig gjerne bruke dette.
Slik feires den
I motsetning til 17. mai, er ikke samenes nasjonaldag en høytidsdag. Man får altså ikke fri fra jobb eller skole, men det betyr ikke at dagen ikke feires. For akkurat som 17. mai er dagen først og fremst barnas dag. Spesielt i samiske barnehager og skoler, feires den skikkelig, gjerne både med sang, tradisjonell mat og kofte. Norske skoler og barnehager over hele landet markerer gjerne samenes nasjonaldag i større eller mindre grad, og i noen større byer inviteres alle samene til feiring med god samisk mat og musikk.
– Dagen feires nok mest av barnefamilier og av dem som driver med reindrift og slike ting. For mange er den kanskje først og fremst symbolsk. Selv trenger jeg ikke en slik dag, men samtidig synes jeg det er fint at den finnes, og at den blir feiret av dem som ønsker det.
Det sier Kurt på Strømmen Husflid, som opprinnelig kommer fra Tana, men har bodd på Strømmen i en årrekke. På husfliden selger han tradisjonsklær og tilbehør fra hele landet. Og sin egen kofte har han selvfølgelig!
Mange samer kler seg i kofte eller hverdagskofte den 6. februar. Men enda viktigere enn hva de har på seg, er nok det som står på menyen. Nemlig reinkjøtt, for eksempel i kjøttgryta biđus, eller slik Kurt liker det best, kokt sammen med margbein.
– Jeg koker det opp med litt løk, salt og pepper, og får en nydelig buljong. Den drikker vi ved siden av kjøttet, som en varm suppe. Helt fantastisk, noe av det aller beste jeg får, sier Kurt.
Andre feirer med blodpannekaker, eller putter reinkjøtt i tacoen.
Lihkku sámi álbmotbeivviin
Gratulerer med dagen, betyr det. På nordsamisk, som er det absolutt mest utbredte samiske språket, og brukes av 90 prosent av alle samisktalende. Slik kan du gratulere på de andre samiske språkene:
«Læhkoe saemiej åålmegebiejjine» på sørsamisk
«Vuorbbe sáme álmmukbiejvijn» på lulesamisk
«Vuärrbe sáme älbmukbejvijn» på pitesamisk
«Šiõǥǥ saa'mi meersažpeei´v» på skoltesamisk
«Lihkuos sämij ålmagenbiejvieb» på umesamisk
Fra alle oss på Strømmen – gratulerer med dagen!
Aktuelle butikker
Butikk | Beliggenhet | Åpningstider | Kontaktinfo |
---|---|---|---|